Bu yazımızda 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında kamu atamalarından sağlık ve diğer alanlarda hangi mesleklerin bu kapsamda olumlu gelişmeler içerdiğinden bahsedeceğiz.

Yukarıdaki tabloyu incelediğimizde 10 Bin Kişiye Düşen Yatak Sayısı 2023 yılına kadar artmasına rağmen hala OECD ve AB verilerine göre yeterli olmadığını yatak sayısının arttırılması gerektiğini görüyoruz. Bunun da Sağlık Bakanlığı atamalarını olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Yukarıdaki yazıyı incelediğimizde AB’de 2,1 ve OECD’de 2,6 olan sağlık personeli sayısı ülkemizde 1,51’dir. Bu da aynı şekilde Sağlık Personeli sayısının arttırılmasına yönelik olumlu bir gelişmedir. Atamaları olumlu etkileyecektir.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde, ÇÖZGEM sayılarının arttırılacağından bahsediliyor. Peki ÇÖZGEM’de kimler çalışabilir ? hangi mesleklerin atamasını arttıracaktır ?
ÇÖZGEM de KİMLER ÇALIŞIR ?
a) Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı.
b) Çocuk gelişimcisi.
c) Hemşire.
ç) Psikolog (tercihen klinik psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmış olan).
d) Tıbbi sekreter.
(2) Aşağıda yer alan personel tam zamanlı istihdam edilemiyorsa haftanın en az iki günü ÇÖZGEM’de görevlendirilir:
a) Dil ve konuşma terapisti.
b) İş ve uğraşı terapisti (ergoterapist).
c) Sosyal çalışmacı/sosyal hizmet uzmanı.
(3) Değerlendirmelerde ihtiyaç olduğu takdirde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, tıbbi genetik uzmanı, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, diyetisyen veya diğer meslek mensupları ÇÖZGEM’de görevlendirilebilir.
Yani yukarıda gördüğümüz gibi Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, Çocuk Gelişimci, Hemşire, Psikolog, Tıbbi sekreter, Dil ve Konuşma Terapisti, İş ve Uğraşı terapisti, Sosyal Çalışmacı/Sosyal Hizmet Uzmanı gibi birçok mesleğin atamalarını olumlu etkileyecektir.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde, 80 adet birinci basamak sağlık tesisinin inşaatının tamamlanacağı yazıyor. Peki birinci basamak sağlık tesisleri nelerdir ?
BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIK TESİSLERİ NERELERDİR ?
a) Bünyesinde birinci basamak sağlık kuruluşu bulunan ilçe sağlık müdürlüğü.
b) Toplum sağlığımerkezi (TSM).
c) Aile sağlığı merkezi (ASM).
ç) Halk sağlığı laboratuvarı (L1ve L2).
d) Kurum tabipliği.
e) 112 Acil sağlık hizmeti birimleri.
f) Evde bakım merkezleri veya birimler.
g) İşyeri sağlık ve güvenlik hizmeti sunulan birimler.
ğ) Belediyelere ait poliklinikler.
h) Özel poliklinikler.
ı) Ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşları.
i) Üniversiteler bünyesindeki mediko-sosyal birimler.
j) Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri.
k) 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında serbest faaliyet gösteren eczaneler.
l) Muayenehaneler.
(3) Birinci basamak ayaktan ve yataklı teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunan sağlık hizmet sunucuları entegre ilçe devlet hastaneleridir
Birinci basamak sağlık hizmet sunucularının faaliyet izin belgelerine; ilgili birim tarafından onaylanmış çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı birimi, enfeksiyon kontrol birimi, entegre sağlık hizmeti birimi, evde sağlık hizmeti birimi, kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi, sıtma savaş
dispanseri, verem savaşı dispanseri, sağlıklı hayat merkezi, göçmen sağlığı merkezi, iş sağlığı ve güvenliği birimi, yetkilendirilmiş aile hekimliği birimi,
sağlık evi, ilgili mevzuatı kapsamında açılacak benzer birimler bağlı birim olarak eklenir.
Yukarıda belirtilen 80 adet Birinci Basamak Sağlık tesislerinin arttırılması birçok meslekteki atamaları olumlu etkileyecektir. Tıbbi Sekreter, Yaşlı Bakım, Evde Bakım, Hemşire, Ebe, İlk ve Acil Yardım Teknisyeni/Teknikeri, Psikolog, Diyetisyen ve daha birçok mesleği olumlu etkileyecektir.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde 90 adet yeni Sağlıklı Hayat Merkezi’nin açılacağı bilgisi yer alıyor. Peki Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde kimler çalışır? Hangi mesleklerin atamasını olumlu etkileyecektir ?
SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİNDE KİMLER ÇALIŞIR ?
Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görev yapacak Vaka Koordinatörü tercihen tıbbi sekreter, mümkün olmadığı durumlarda ise SHM sorumlu hekimi tarafından belirlenen bir sağlık personeli (Hekim, Diş hekimi, Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru, Sosyal Çalışmacı, Diyetisyen, Çocuk Gelişimci, Psikolog) vaka koordinatörü olarak görevlendirilir.
Yani Sağlıklı Hayat Merkezlerinin açılması; Tıbbi Sekreter, Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru, Sosyal Çalışmacı, Diyetiysen, Çocuk Gelişimcisi, Psikolog gibi mesleklerin atamalarını olumlu etkileyecektir.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde Yüz yüze bağımlılık danışmanlığı hizmeti veren merkezlerin sayısının arttırılacağı bilgisi yer alıyor. Peki bu çağrı merkezlerinde kimler çalışıyor ? Hangi Mesleklerin atamasını olumlu etkileyecektir ?
Yukarıdaki veriler eşliğinde Yüz yüze bağımlılık danışmanlığı merkezlerinin arttırılması, Psikolog, Diyetisyen ve Tıbbi Sekreterlik gibi bölümlerin atamalarını olumlu etkileyeceğini öngörüyorum.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde beş adet çocuk izlem merkezinin açılacağı bilgisi yer alıyor. Peki Çocuk İzlem Merkezlerinde kimler çalışabilir ? Hangi mesleklerin atamasını olumlu etkileyecektir ?
ÇOCUK İZLEM MERKEZLERİNDE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
- Ergen ve Çocuk Psikiyatristi
- Çocuk gelişimci, Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanları (Çocukla Adli Görüşmeci Sertifikası )
Yukarıda saydığımız mesleklerin atamasını olumlu etkileyecektir, bu meslekten olanların bu sertifikayı almalarını tavsiye ederim )

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde Çocuk Yaşam Merkezlerinin açılmasına yönelim çalışmalar olacağı bilgisi yer alıyor. Bu bilgiye göre Çocuk Yaşam Merkezlerinde çalışması muhtemel ” Çocuk Bakıcısı, Çocuk Gelişimi, Psikolog, Sosyal Çalışmacı ve Sosyal Hizmet Uzmanı, Destek Personeli, Öğretmen ” gibi kadrolara yer verileceğini ön görüyorum.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde bir adet ÇEMATEM hizmete açılacağı bilgisi yer alıyor. Peki ÇEMATEM’de kimler çalışabilir ?
ÇEMATEM DE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
ÖRNEK: İzmir ÇEMATEM Yatılı tedavi hizmetlerinde 1 uzman doktor (Çocuk ve Ergen Psikiyatristi), 3 psikolog, 7 hemşire, 2 iş-uğraş öğretmeni, 1 yaratıcı drama öğretmeni,1 sosyal hizmet uzmanı, 1 idari ve mali işler sorumlusu, 5 güvenlik ve 3 temizlik görevlisi tarafından sağlanmaktadır.
Yukarıda örnekte gördüğümüz gibi birçok meslekten alımlar yapılacağını söyleyebiliriz tabii gönül ister ki daha fazla ÇEMATEM açılsın daha fazla atama gerçekleşsin.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde beş adet Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) hizmete açılacağı bilgisi yer alıyor. Peki TSRM’lerde kim çalışabilir ?
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
6/03/2014 tarih ve 9453 sayılı Bakan Onayı ile yürürlüğe konulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Hakkında Yönerge’ye göre; Merkezde; ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire, sağlık memuru, iş uğraş terapisti, tıbbi sekreter, güvenlik görevlisi ve planlanan aktivitelere bağlı eğitimciler (resim öğretmeni, el işi öğretmeni, müzik öğretmeni ve spor öğretmeni gibi).
Bu yönergeye göre Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nin açılması birçok meslekte atamaları olumlu etkileyecektir.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde ” Nöromüsküler Hastalık Birimlerinin sayısının 30’a ” çıkarılacağı bilgisi yazıyor. Peki bu birimde kimler çalışır ? Hangi birimlerin atamasını olumlu etkileyecektir ?
NÖROMÜSKÜLER HASTALIK BİRİMLERİNDE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
Birimin hizmet verdiği günlerde; en az bir çocuk nöroloji uzman hekimi veya nöroloji uzman hekimi, bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimi, bir hemşire, bir psikolog, bir sosyal çalışmacı/sosyal hizmet uzmanı, bir fizyoterapist ve bir sekreter sağlık tesisi bünyesindeki personel arasından birimde görevlendirilir. Kurumun imkânları ve hasta sayısı dikkate alınarak bu sayılar artırılabilir.
Birimde ihtiyaç duyulması halinde; çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, ortopedi ve travmatoloji uzmanı, beyin ve sinir cerrahisi uzmanı, çocuk göğüs hastalıkları/göğüs hastalıkları uzmanı, çocuk enfeksiyon hastalıkları/enfeksiyon hastalıkları uzmanı, anestezi ve reanimasyon uzmanı, çocuk cerrahisi uzmanı, kardiyoloji uzmanı, çocuk kardiyoloji uzmanı, tıbbi patoloji uzmanı, tıbbi genetik uzmanı, pratisyen hekim, ergoterapist, dil ve konuşma terapisti ve diğer personel, yönetici tarafından görevlendirilebilir.
Bu bilgiler ışığında birçok mesleğin atamalarını olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde ” Aile Diş Hekimliği Merkezleri”nin arttırılacağı bilgisi yer alıyor. Peki Aile Diş Hekimliği Merkezlerinde kimler çalışabilir kimlerin atamasını olumlu etkileyecektir ?
AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ MERKEZLERİNDE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
- Diş hekimi , anestezi teknikeri, diş protezi teknolojisi, ağız ve diş sağlığı teknikeri, röntgen/tıbbi görüntüleme teknikeri, hemşire ve tıbbi sekreter personelleri çalışabilir.
Yukarıdaki mesleklerin atamalarının olumlu yönde etkileneceğini söyleyebiliriz.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde, Sigara Bırakma Polikliniklerinin sayısının arttırılacağı bilgisi yer alıyor. Bu polikliniklerde bir doktor bir tıbbi sekreter çalıştığını düşünürsek tıbbi sekreter bölümünün atamalarını olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Yukarıdaki 2025 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına ait tabloyu incelediğimizde, Palyatif bakım merkezlerinin sayısının arttırılacağı bilgisi yer alıyor. Peki Palyatif Bakım Merkezlerinde kimler çalışabilir ?
PALYATİF BAKIM MERKEZLERİNDE KİMLER ÇALIŞABİLİR ?
(ı) Merkezlerde sorumlu tabip ve personel görevlendirmeleri, ilgili
mevzuatına uygun olarak yapılır. Merkez hizmetleri, sorumlu tabibin denetim ve
sorumluluğunda, tabip, hemşire, tıbbi sekreter, idari ve teknik personel, temizlik elemanı ile
diğer unvanlarda personel ile yürütülür.
(2) Psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist veya fizyoterapi teknikeri ve diyetisyenin
merkezde tam zamanlı olarak çalışma zorunluluğu bulunmamakta olup ihtiyaç halinde
hastane içinden veya dışından karşılanır.
(3) Yönetici, sağlık hizmet sunucusunun rolü ve merkezlerde sunulan palyatif bakım
hizmetinin kapsamını dikkate alarak yeteri kadar personel görevlendirir.
(4) İhtiyaç duyulan hallerde sorumlu tabibe yardımcı olmak üzere yöneticinin uygun
göreceği bir uzman tabip veya tabip sorumluya yardımcı olmak üzere ayrıca
görevlendirilebilir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında birçok mesleğin atamalarının olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.
Sonuç olarak tasarruf tedbiri kapsamında personel atamalarının azaltılmasından ziyade arttırılmasıyla ilgili olumlu gelişmeler görüyoruz bu da Sağlık Bakanlığı atamaları açısından bize umut veren bir durumdur.
DETAYLI 2025 YILI CUMHURBAŞKANLIĞI PROGRAMI İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ